Skip to content

Thomas De Backer beschrijft zijn evolutie tot Test Manager

Bob Cobben, Senior Business Recruiter bij Devoteam, interviewde Test Manager Thomas De Backer en besprak zijn carrièrepad, huidige project en de voordelen van te werken bij Devoteam. 

In 2015 behaalde Thomas De Backer zijn masterdiploma in Industrieel Ingenieur met een specialisatie in IT aan de KU Leuven. Een paar maanden later startte hij zijn carrière bij Devoteam als Validation & Integration Engineer en begon met zijn eerste project bij Telenet, genaamd ‘Dawn’.

Thomas’ loopbaan bij Devoteam

Thomas realiseerde al snel dat hij een goede ‘problem-solver’ was en wou zijn carrière verderzetten in ‘Testing’. Het volgende project was ‘EOS’ bij Liberty Global, een wereldspeler in Digitale TV, en draaide rond het opzetten van een gloednieuwe set-top box. In korte tijd leerde Thomas enorm veel bij als Manual Tester/Automation Engineer en kon dan ook vrij snel doorgroeien naar de positie van Test Analyst. Dit gaf hem de mogelijkheid om nauw betrokken te zijn bij nieuwe features, samen te werken met ‘product owners’ en ‘developers’ en nieuwe inzichten te krijgen door een E2E-kijk.

Na ongeveer zes maanden, kwam de kans om Integrator of Test Coördinator te worden op zijn pad, dit betekende werken op een meer technisch of op meer managementniveau. Een ‘Integrator’ volgt de technische kant van een feature op en bepaald de testbaarheid en zogenaamde ‘happy flow’. Een Test Coördinator leidt een team van zes mensen, die allemaal nauw samenwerken aan nieuwe features, en is de ‘rechterhand‘ van de Test Manager. Thomas koos voor de laatste optie.

In augustus 2019, kreeg hij zijn eerste job als Test Manager en is verantwoordelijk voor een team dat regressietests uitvoert en voor een team dat werkt aan nieuwe features. Hij vindt het fascinerend om te werken aan een commerciële oplossing die “intensief en wijdverspreid is”. “Vandaag wordt onze meest recente oplossing door 350 000 gezinnen in vijf verschillende landen gebruikt met een totale expansie van twee miljoen boxen in de nabije toekomst” vertelt Thomas.

Hij beschrijft de functie van Validation Engineer als de beste manier om het E2E verhaal en de complexiteit ervan te leren en een bredere kijk te krijgen, wat de springplank is naar een positie met meer verantwoordelijkheid en impact. Hij benadrukt het belang om met collega’s te praten en vragen te stellen om werkelijk de technische kant van zaken te begrijpen.

Thomas’ visie op Devoteam

 Net zoals de meeste werknemers binnen Devoteam, volgde Thomas de ‘Insights’ workshop die draait rond het verbeteren van soft skills. “Vaak zijn er binnen een team veel verschillende persoonlijkheden met elk een eigen manier om zaken aan te pakken. Daarom is het belangrijk om inzicht te hebben in die verschillen en ze gepast te benaderen. Devoteam besteedt hieraan veel tijd en aandacht, wat de betrokkenheid en het engagement van de werknemers in de projecten vergroot” merkt Thomas op.

Thomas is trots op hoever hij al geraakt is: “ik heb redelijk snel de ambitie gekregen om Test Manager te worden, inclusief het behalen van het ISTBQ-certificaat, en heb dit bijna bereikt. Ik heb steeds op een positieve manier kunnen bijdragen tot de evolutie van mijn loopbaan en ik ben tevreden met wat ik in de afgelopen drie jaar heb bereikt”Hij bemerkt dat hij een stuk verder is dan hij oorspronkelijk had verwacht en erkent de kansen die hem gegeven werden om zijn skills verder te ontwikkelen. “Ik kan aan een groot project werken dat bij mijn interesses aansluit, maar me ook uitdaagt. Ik woon in Gent dus ben dagelijks lang onderweg, maar dankzij mijn mooie bedrijfswagen vind ik de ritten prettig”.

Wanneer Thomas gevraagd wordt wat hij het interessantst vindt aan werken voor Devoteam, antwoordt hij: “Naar mijn mening zijn er zeven voordelen:

 De samenwerking met veel verschillende mensen met een behoorlijke ervaring en die de tijd nemen om dingen te bespreken of uit te leggen

  1. De twee-wegscommunicatie met team coaches, wat ik bijzonder apprecieer
  2. De kans om snel kennis te vergaren en jezelf verder te ontwikkelen
  3. De mogelijkheid om mee te werken aan projecten met een grote doelgroep
  4. De gestructureerde, kwalitatieve en klantgerichte aanpak van Devoteam
  5. Het interessante ‘ecosysteem’ met contacten naar ‘peer’ bedrijven
  6. Het stimuleren van ‘entrepreneurship’ en initiatief nemen

Thomas eindigt het interview met een laatste opmerking waarbij hij de functie van Test & Validation Engineer omschrijft als “een werkelijk vruchtbare en uitdagende loopbaankeuze”.


Wij zijn op zoek naar IT professionals met passie om ons team te verrijken: